Esther Verhoef wint voor het eerst de Gouden Strop

Gepubliceerd: 02-06-2016

Op De Avond van het Spannende Boek is zojuist de Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, uitgereikt aan Esther Verhoef voor Lieve mama, een uitgave van Prometheus. Een jury, onder voorzitterschap van Antoinette Hertsenberg en verder bestaande uit Bertjan ter Braak, Roderick Nieuwenhuis, Margo Rijke en Harriët Salm, had nog drie thrillers genomineerd voor de prijs: Het meisje op de weg van Michael Berg (The House of Books), Drone van Bart-Jan Kazemier (Cargo) en Stille grond van Hilde Vandermeeren (uitgeverij Q). Aan de Gouden Strop is een geldprijs verbonden van € 10.000 en een sculptuur door Marianne van den Heuvel.

Lieve mama
In Lieve mama hebben verpleegkundige Helen en horecaondernemer Werner samen drie kinderen, van dertien, vijftien en zeventien. De achttienjarige Ralf die nog bij zijn ouders woont, laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Op de bewuste avond ontvouwt zich een horrorscenario, maar voor Helen is de nachtmerrie nog maar net begonnen... Esther Verhoef is een van de succesvolste auteurs van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans werden 1,9 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk is in tal van talen verschenen en ze werd vier keer eerder genomineerd voor de Gouden Strop.

Schaduwprijs
De Schaduwprijs, ingesteld om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren en vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank, ging naar Max van Olden voor Lieve edelachtbare, een uitgave van Ambo/Anthos. De jury (voorzitter Wendela de Vos en de leden John Brosens, Linda Jansma, Peter Römer en Marian Lerchbaumer) nomineerde nog twee titels voor deze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut: Stem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime) en De kamers van Lucas de Waard (De Geus). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstwerk van Daan Jippes.

Vector
Simon de Waal heeft het Geschenkboek Vector geschreven dat in een oplage van 400.000 exemplaren bij aankoop van € 12,50 of meer aan spannende boeken door de boekhandel cadeau wordt gedaan aan haar klanten. De Nederlandse componist Jacob TV maakte, geïnspireerd op Vector, een compositie die op de Avond van het Spannende Boek werd uitgevoerd door het ensemble Fuse.

Kwade zaken
Door de openbare bibliotheken wordt, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van GNM, de bundel Kwade zaken cadeau gegeven aan nieuwe leden. Voor Kwade zaken spraken zestien misdaadauteurs met evenzoveel strafrechtadvocaten. Zij lieten zich inspireren door een werkelijk gebeurd voorval of een actuele kwestie en schreven daar een fictieve thriller over.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein