Fintro Literatuurprijs naar Hagar Peeters

Gepubliceerd: 05-06-2016

In NT Gent is zojuist de Fintro Literatuurprijs uitgereikt aan dichteres Hagar Peeters voor haar debuutroman Malva, een uitgave van De Bezige Bij. De andere genomineerden waren Stephan Enter met Compassie (Van Oorschot), Connie Palmen met Jij zegt het (Prometheus), Inge Schilperoord met Muidhond (Podium) en P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer (Atlas Contact). Zoals bekend was er bij de genomineerden geen Vlaamse auteur. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

Een dochter en een dichter
In Malva geeft Hagar Peeters een stem aan de verstoten dochter van Pablo Neruda en etaleert ze wat taal allemaal vermag, aldus de jury. Zij prijst Malva als ‘een boek dat troeven van alle genomineerde boeken in zich verenigt, een boek dat feestelijk de teugels van de taal laat vieren, een boek dat de duistere drijfveren van de mens onderzoekt, een boek dat het veelkantige mysterie van de liefde verkent, een boek dat geleefde levens als een holle spiegel benut, een boek dat een onuitwisbaar monument voor een vader wil zijn, een roman die enkel geschreven kon worden door een dochter en een dichter.’ In haar dankwoord zei Hagar Peeters 'dat ik me op dit moment wellicht meer schrijver voel dan ik me ooit gevoeld heb'.

Vakjury en Lezersjury
De vakjury van de eerste editie van de Fintro Literatuurprijs die unaniem voor Malva heeft gekozen, bestond naast voorzitter Kathleen Cools uit de leden Edith Aerts, Guinevere Claeys, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Jeroen van Kan. Naast de vakjury is er, net als bij de Gouden Boekenuil, een lezersjury met honderd leden die onder leiding van Adil El Arbi uit de genomineerde titels hun eigen winnaar kiezen. Dat werd De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése die daarvoor een bedrag van 2.500 euro ontving.

Voortzetting van Gouden Boekenuil
De Fintro Literatuurprijs is sinds dit jaar de voortzetting van de Gouden Boekenuil. Fintro, een bank met een netwerk van 300 zelfstandige bankagenten, ondersteunde deze prijs vanaf 2012. Dat de naam nu is veranderd in Fintro Literatuurprijs is volgens initiatiefnemer Boek.be geen toeval. ‘De organisatie heeft de ambitie om de prijs een nieuw elan te geven en Fintro is daar de geknipte partner voor.’

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein