Taalunie Toneelschrijfprijs naar Magne van den Berg

Gepubliceerd: 31-08-2016

Aan de Nederlandse toneelschrijver Magne van den Berg is vanavond tijdens het Vlaams TheaterFestival in deSingel in Antwerpen de Taalunie Toneelschrijfprijs 2016 uitgereikt voor haar stuk Ik speel geen Medea. ‘Het is een rijke en veelzijdige tekst die ook bij herlezing blijft overdonderen, een tekst die telkens nieuwe vragen oproept, aldus de jury, bestaande uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Flip Filz (acteur, theaterdocent) en Marije Gubbels (regisseur, schrijver, theatermaker), met Steven Peters als secretaris. De prijs bedraagt 10.000 euro.

49 inzendingen
De Taalunie Toneelschrijfprijs is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst van Magne van den Berg uit 49 inzendingen. De twee andere genomineerden waren Rik van den Bos met Een coming of age voor bejaarden en Barbara Claes met Akaaremoertoe Bahikoeroe (In het bos van Bahikoeroe).

Eigen voorstellingen
Magne van den Berg (Enschede, 1967) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Haar eerste teksten regisseerde ze zelf, latere teksten zijn geregisseerd door anderen. In 2008 won ze de allerlaatste H.G. Van der Viesprijs voor het stuk De lange nasleep van een korte mededeling. De tekst Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 en is vertaald in het Duits.

Verleden en toekomst
In Ik speel geen Medea besluit een actrice voor aanvang van de voorstelling de stekker eruit te trekken en naar huis te gaan. Gewoon omdat ze niet meer kan. Ze laat het koor achter in het theater dat vervolgens haar gedrag becommentarieert en reflecteert op verleden en toekomst. ‘Over de teloorgang van eigen engagement en geloof gaat het, over verlies van passie, over desillusie. Het stuk raakt, omdat het je meeneemt naar jezelf en naar wat je zelf verloren bent,’ aldus de jury.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Het integrale juryrapport is opgenomen in het bestand met literaire prijzen van Literatuurplein.