Gouden Ganzenveer 2017 voor Arnon Grunberg

Gepubliceerd: 10-01-2017

De Gouden Ganzenveer 2017 is toegekend aan literaire duizendpoot Arnon Grunberg. Gerdi Verbeet, Academievoorzitter van De Gouden Ganzenveer maakte de winnaar gisterenavond bekend in het tv-programma JINEK.

Engagement
'Arnon Grunberg wordt steeds unieker. Hij beoefent letterlijk alle literaire genres, van romans tot columnistiek, van poëzie tot reportagejournalistiek, van verhalen tot toneel. De traditionele grenzen tussen die genres lijken voor hem niet te bestaan: zijn grenzeloze creativiteit en expansieve literaire persoonlijkheid maken van de hele geschreven cultuur één groot gebied. Daarbij zijn het volume en de regelmaat van zijn jaarlijkse productie onwaarschijnlijk groot en bovenal zijn er weinig Nederlandse schrijvers van nu voor wie engagement zo’n vanzelfsprekende houding ten opzichte van de wereld is als voor Grunberg' aldus de Academie

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking - de prijs bestaat uit een ganzenveer van goud- vindt plaats op donderdag 6 april a.s. in hotel The Grand in Amsterdam. Een weerslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.

Geschreven en gedrukte woord
De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen.

Eerdere laureaten
Voorgaande laureaten zijn Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Tekst: Literatuurplein op basis van een persbericht
Foto: Heike Huslage-Koch 2016