Toneelschrijver Rob de Graaf wint Charlotte Köhler Prijs

Gepubliceerd: 21-10-2003

De Charlotte Köhler Prijs is een vijfjaarlijkse onderscheiding, die telkens wordt uitgereikt aan een andere literaire discipline. De editie van 2003, bestemd voor een toneelwerk, gaat naar Rob de Graaf voor Neanderdal. De jury (Hans van Hechten, Marian Buijs en Ruud Engelander) prijst het stuk om de ‘subtiliteit en de poëtische kracht van de taal’: ‘verontrustende teksten, geschreven op de huid van de tijd’.

De prijs, waaraan een bedrag van 18.000 euro is verbonden, is vernoemd naar de in 1977 overleden actrice Charlotte Köhler. Zij liet de helft van haar vermogen na ter aanmoediging van veelbelovende jonge kunstenaars. Haar nalatenschap wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen.

De prijs wordt op vrijdag 14 november uitgereikt in de Amsterdamse Schouwburg, tegelijk met het Köhler Stipendium. Dat gaat jaarlijks naar een beginnend auteur in een telkens wisselende literaire discipline. De winnaar van deze editie, in de categorie proza, is Ton Rozeman met zijn bij Veen verschenen verhalenbundel Intiemer dan seks (2001). Manon Uphoff, Thomas Verbogt en Thomas Vanheste vormden de jury voor het Stipendium.