Gouden Ganzenveer 2004 toegekend aan Kees van Kooten

Gepubliceerd: 19-01-2004

De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die - zo mogelijk jaarlijks – wordt toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De selectie van de kandidaten en de besluitvorming over de laureaat is in handen gegeven van de Academie De Gouden Ganzenveer, waarvan de leden afkomstig zijn uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven. Voorzitter van de Academie is dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De Gouden Ganzenveer 2004 is toegekend aan schrijver en ‘taalvirtuoos’ Kees van Kooten, vanwege zijn betekenis voor het geschreven woord. Zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse taal en cultuur spreekt uit zijn vele columns, verhalen en bundels, aldus de Academie in een toelichting. Hij debuteerde in 1963 samen met Wim de Bie als De Clichémannetjes op de VARA-radio in het programma Uitlaat. Vanaf 1965 tot en met maart 1998 verschenen Van Kooten en De Bie onafgebroken op de Nederlandse televisie, eerst in programma's als Fanclub, Hadimassa en Het Gat van Nederland en vanaf 1973 in de veelsoortige uitzendingen van het door hen in het leven geroepen Simplisties Verbond, dat een kwarteeuw actief bleef bij de VPRO. Zij wonnen de Nipkowschijf in 1974, 1977 en 1985, maakten zeven langspeelplaten, wonnen hiermee drie Edisons en schreven in totaal veertien Bescheurkalenders (1973-1986).

In 1967 werd Van Kooten vaste medewerker van de Haagse Post, waarvoor hij van 1969 tot 1972 de column Treitertrends schreef. Ook publiceerde hij verhalen in Humo, Holland Herald en Vrij Nederland. In boekvorm debuteerde hij in 1968 met de gebundelde columns Treitertrends. Daarna volgden onder meer de verhalenbundels en romans Koot droomt zich af, Koot graaft zich autobio, Modermismen, Veertig, Hedonia, Zwemmen met droog haar, Levensnevel, Annie, Hilaria, Tijdelijk nieuw en, in samenwerking met de typograaf Ewald Spieker, het onlangs uitgebrachte Letterlust. Ook schreef hij enkele gedichten, het kinderboek Het Schaampaard en het toneelstuk Wina zingt.

Voor zijn literaire werk ontving hij de Cestoda-prijs 1979, de G.W.J. Paagman-prijs 1986, de Publieksprijs voor het Nederlandse boek 1987, de Groenman-taalprijs 1999 en de Litteraire Witte-prijs 2000. Op donderdag 22 april neemt hij de Gouden Ganzenveer in ontvangst.