Simon Vinkenoog gekozen tot Dichter des Vaderlands 2004

Gepubliceerd: 23-02-2004

‘Dideva! De associatie met “gedevalueerde dichter” is met deze koddige naamswijziging onvermijdelijk geworden. Wie zou nog willen?’ Dat vroeg Arjan Peters zich af in een column in ‘InDruk’ in de Volkskrant van afgelopen vrijdag. Hij schreef daarin over de door Bart FM Droog op de website Epibreren vanaf 31 januari geïnitieerde verkiezing voor een tussentijdse Dichter des Vaderlands, nu Gerrit Komrij op 28 januari zijn vaderlandse lier aan de wilgen heeft gehangen en een opvolger pas vanaf december kan worden gekozen.

Droog had zelf al geadviseerd niet te kiezen voor H.H. ter Balkt, Pieter Boskma, Remco Campert, Piet Gerbrandy, Rutger Kopland, Huub Oosterhuis, Jean-Pierre Rawie, Mustafa Stitou, Ivo de Wijs of Gerrit Komrij, omdat zij toch zouden bedanken voor de eer te worden benoemd tot ‘Dideva’, zoals de nieuwe eretitel luidt (‘Bekt beter.’). Peters voegde daar nog de naam van Michaël Zeeman aan toe. Die liet vanuit Rome weten dat het baantje ‘nu zo belachelijk (is), dat geen serieuze, goede dichter het meer op zich kan nemen.’

In totaal 1.051 stemmen werden uitgebracht op Epibreren. Daarvan waren er 221 (21%) voor Simon Vinkenoog, die zoiets zeker zal weten te waarderen. Voor nu en dan een gelegenheidsvers, of als het zo uitkomt een gelegenheidscyclus, draait deze goeie ouwe bard zijn hand niet om. Hij zal de functie van Dideva vervullen tot 27 januari 2005, als in Rotterdam de uitslag bekend wordt gemaakt van de door NRC Handelsblad, NPS, Koninklijke Bibliotheek en Poetry International uitgeschreven verkiezing van de officiële opvolger van Gerrit Komrij.

De top 11 van de verkiezing op Epibreren is als volgt:
1. Simon Vinkenoog (221 stemmen)
2. Ingmar Heytze en Hanz Mirck (189)
3. J.A. Deelder (50)
4. Hans Dorrestijn (43)
5. Toon Tellegen (37)
6. Olaf Risee (31)
7. Serge van Duijnhoven en Anna Enquist (ieder 25)
9. Eva Gerlach (23)
10. Esther Jansma (20)
11. Joke van Leeuwen (19)

Zie ook: Gerrit Komrij abdiceert als Dichter des Vaderlands