Derde Tzum-prijs voor Stijn Aerden

Gepubliceerd: 26-08-2004

‘Oom Bram was een hartstochtelijk fietser en maakte eens per jaar een busreis met de senioren van het waterleidingbedrijf, dus je kon onmogelijk beweren dat zijn blikveld beperkt was.’ Met die zin uit de roman Met de hele familie en Koen wint Stijn Aerden de Tzum-prijs 2004.

Na Paul Mennes in 2002 en Doeschka Meijsing in 2003 is hij de derde winnaar van deze kleinste literaire prijs van Nederland. Die is bestemd voor de beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt naast een beker ook een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. Aerden krijgt dus 29 euro, 5 euro minder dan Meijsing en 5 meer dan Mennes.

De redactie van het literaire bald Tzum (Gideon van Ligten, Peter Middendorp en Coen Peppelenbos) vormt de jury. Zij was vooral lovend over het komische gehalte van de zin en de eenvoud ervan. ‘Binnen één zin weet Aerden een portret te geven van een personage. De ironie van de conclusie van de zin zorgt tevens voor een omkering van de bewering over oom Bram.’

‘Als een straathoer op instappers haast Johan zich terug naar de camping.’ Als de jury voor deze zin van Martijn Knol uit De duiker had gekozen, was ze er met 12 euro vanaf gekomen. Uit die roman werden niet minder dan zeven zinnen genomineerd, wat toch minstens goed zou moeten zijn voor een troostprijs van 1 euro per genomineerde zin. Nog meer genomineerde zinnen zijn te vinden op de website van Tzum.