Debutantenprijs voor Esther J. Ending

Gepubliceerd: 22-11-2004

‘Mijn eigenlijke thema is kindermishandeling,’ zegt Esther J. Ending over haar roman Na Valentijn, die gisteren in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht is bekroond met de Debutantenprijs. ‘Ik heb mensen ontmoet die zwaar mishandeld waren. Die konden daar heel moeilijk over communiceren. De buitenwereld wil dat je je verleden achter je laat, maar dat is moeilijk. Na Valentijn is ook een boek over de mensen uit de omgeving van de mishandelden. Hun minnaars en vrienden.’ De bekroonde roman, een uitgave van Nijgh & Van Ditmar, is het verhaal van Rain en de andere kinderen van een hippiepaar die na een jeugd van verwaarlozing en mishandeling proberen een eigen leven op te bouwen. Een traumatische gebeurtenis op Valentijnsdag heeft voor hen allen grote gevolgen.

De andere genomineerde debuten waren Ik ben er voor niemand van Ingmar Heytze, Toiletten van Niels ’t Hooft, De Galvano van Stijn van der Loo en Inkomend vuur van Eelco Runia. Ze waren uit een totaal van 62 inzendingen gekozen door een vakjury, die bestond uit Elsbeth Etty, Brigitte Raskin, Jan Eijkelboom, Marijke Arijs en Odile Jansen. De keuze van het winnende boek was voorbehouden aan een landelijk panel van lezers, die daartoe via de openbare bibliotheken waren geworven.

De Debutantenprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige debuut is een initiatief in het kader van de leesbevordering van de Stichting Perspektief in Dordrecht. De gemeente Dordrecht stelt het prijzengeld van 4.500 euro ter beschikking. De prijs werd voor de tiende keer uitgereikt. De vorige winnaars waren Anna Enquist (Het meesterstuk), Russell Artus (Zonder wijzers), Marco Kamphuis (De medische encyclopedie), Jessica Durlacher (Het geweten), Mirjam Boelsums (Slangen aaien), Erwin Mortier (Marcel), Bas van Putten (Doorn), Joyce Roodnat (’t Is zo weer nacht) en Harmen Wind (Het verzet).