Stefan Hertmans maakt overstap naar De Bezige Bij

Gepubliceerd: 07-01-2005

‘Er was geen ontkomen aan; iedereen zat in zijn eigen keurslijf. Zij die van het ene keurslijf naar het andere gaan, lopen tegen melancholie en eenzaamheid op. Zij die hun hele leven aan een plek gebonden blijven, beseffen niet eens dat ze een kleur, een geur, een geluid om zich heen hebben, iets dat niet vanzelfsprekend is.’

Een citaat uit de vorig jaar bij Meulenhoff verschenen roman Harder dan sneeuw, waarin Stefan Hertmans de vraag aan de orde stelt wat er gebeurt met verlichte, normale, hedendaagse mensen, zoals hij ze zelf typeert, die verstrikt raken in een web van fundamentalistische en paranoïde gedachtespinsels. Anders dan in een thriller is er aan het slot geen oplossing voor de angst en de verbijstering van de hoofdpersoon, die betrokken raakt bij terroristische aanslagen. Voor de fundamentele problemen in een mensenleven is geen oplossing, aldus Hertmans over zijn roman, waarin hij niet te missen verwijzingen naar Het proces van Kafka en Faust van Goethe heeft opgenomen.

De roman toont eens te meer aan wat voor een intrigerend en origineel auteur Hertmans is. Hij bespeelt zowat alle genres en registers, balanceert tussen postmodernisme en melancholie, tussen hermetisme en lyriek, zet niet zelden aan tot puzzelen en altijd tot nadenken. Hij is de kleur en de geur van Meulenhoff lang trouw gebleven, ook toen veel andere auteurs in 2001 met Tilly Hermans naar Augustus vertrokken. Maar nu is ook hij de weg naar De Bezige Bij ingeslagen. Met de komst van zo’n schrijver mag daar echt de vlag uit. ‘De recente ontwikkelingen bij Meulenhoff betekenden voor mij de teloorgang van een eerbiedwaardig huis en een lange traditie,’ zei hij in een verklaring die door De Bij werd verspreid.

Ook een andere oudgediende heeft aangekondigd Meulenhoff te verlaten: J.M. Biesheuvel, sinds zijn debuutbundel In de bovenkooi (1972) aan de uitgeverij verbonden. Hij heeft nog niet meegedeeld wie zijn nieuwe uitgever wordt.