Jeugdschrijver Gie Laenen wegens zedenfeiten tot gevangenisstraf veroordeeld

Gepubliceerd: 11-03-2005

De jeugdromans Leven overleven (1975) en Paultje, ze gaan weer vechten (1977) maakten in de jaren zeventig school. In het eerste verkent een jongen aan de hand van songteksten en gedichten zijn relatie tot anderen, in het tweede ontmoet een jongen een man die met zijn zoon in een concentratiekamp heeft gezeten. Ze maakten van Guy Laenen een trendsettend jeugdschrijver. Latere boeken hadden niet meer diezelfde uitstraling.

Door de correctionele rechtbank van Mechelen is Laenen, destijds ook producer bij de VRT, nu veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor aanranding van de eerbaarheid van minderjarigen en het bezit van kinderpornografie. Tussen 1978 en 2002 heeft hij vijfentwintig jongeren tussen elf en zestien jaar oud misbruikt. Onder het voorwendsel dat hij gevierde schrijvers of acteurs van hen zou maken, lokte hij ze mee naar zijn huis waar ze seksuele spelletjes met hem moesten spelen. Een slachtoffer (inmiddels 32) dat twintig jaar geleden werd misbruikt, getuigde daarover in de rechtbank. In 1973 was Laenen voor zedenfeiten met minderjarigen al veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Als leraar Nederlands aan het Klein Seminarie in Hoogstraten had hij veertien jongens misbruikt.

De aanklager had nu zeven jaar gevorderd, Laenens advocaat Ludo Kools had gepleit voor vrijspraak. ‘Niemand van die jongeren heeft dat toen als misbruik ervaren en ze zijn allemaal over de vloer blijven komen. Velen zijn nog altijd goede vrienden. Gie Laenen is geen seksuele pervert die alleen maar gericht is op de bevrediging van zijn behoeften. Was hij dat wel geweest, dan zouden die jongens nooit gezwegen hebben, want het waren geen doetjes. Het waren talentvolle, sterke karakters die zich niet lieten manipuleren,’ aldus de advocaat.

Laenens echtgenote die hem voor de rechtbank is blijven steunen, is veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijk vanwege schuldig verzuim.