Bob den Uyl Prijs voor Renée Postma

Gepubliceerd: 22-04-2005

In Felix Meritis is vanmiddag de tweede Bob den Uyl Prijs uitgereikt. Tot haar niet geringe vreugde ging die naar NRC-journaliste Renée Postma voor haar boek Midden-Europa achter de schermen : van Habsburg naar Brussel. ‘In een afwisseling van persoonlijke observaties en degelijke achtergrondinformatie vestigt Midden-Europa achter de schermen de aandacht op een voor velen non-descripte regio die de komende jaren alleen maar aan kleur en betekenis kan winnen,’ aldus de jury over deze uitgave van Prometheus/NRC Handelsblad.

De vier andere genomineerden waren Jan Donkers met De tweede Amerikaanse eeuw (Atlas), Dylan van Eijkeren met De enige gast : een ontdekkingsreis door Duitsland (De Geus), Geert Mak met In Europa (Atlas) en Frank Westerman met het met de Gouden Uil bekroonde El Negro en ik (Atlas). De VPRO stelde deze jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek in ter herinnering aan Bob den Uyl. Hij bestaat uit een plastiek en een bedrag van 5000 euro.

Vorig jaar was Rudi Rudi Rotthier de eerste winnaar met De koranroute, de neerslag van een dertien maanden durende reportagereis voor De Morgen door islamitische staten in Afrika, het Midden Oosten en Azië.