Literaire videos en podcasts
& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 24-06-2016)
‘Taal mag zich echt wel laten gelden in poëzie, vind ik. De knutselwerkjes van sommigen, daarvoor is het leven echt te kort. Dan gaat het verstand overheersen, en boet het gevoel in.’ Gesprek met Bernard Wesseling over zijn onlangs verschenen dichtbundel & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal.
Afscheidstournee Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 01-12-2016)
Erik Jan Harmens sprak met Vrouwkje Tuinman over haar onlangs bij Uitgeverij Cossee verschenen nieuwe roman Afscheidstournee, het verhaal over de lijfelijke nalatenschap van de 'Violist des Duivels' Nicolò Paganini (1782-1840).
Als je een meisje bent Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 21-04-2016)
Erik Jan Harmens sprak bij Maartje Smits (1986) thuis in Amsterdam Noord, over haar eind vorig jaar verschenen dichtbundel Als je een meisje bent (uitgeverij De Harmonie). Een goed gesprek over de liefde voor ongemakkelijkheid, het schemergebied tussen meisje- en vrouw-zijn en de droom om detective te worden.
Altijd Augustus Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 12-04-2017)
“De vader voert geen gesprek met zijn dochter, maar het is misschien wel beste wat hij op dat moment kan. Hij kan zijn vaderrol niet vervullen, maar deelt wel, in de mate waarin hij dat kan, zijn diepste gedachten met haar.”

Erik Jan Harmens sprak met Maria Barnas over haar pas verschenen roman Altijd Augustus, die verscheen bij uitgeverij Van Oorschot.
April is de wreedste maand Soldaten huilen niet Door: Iris Koppe en Joey Boink (Datum opname: 20-11-2013)
Zestien was hij, Rindert Kromhout, toen hij een kinderboek schreef, ‘een getrouwe kopie van de Kameleon’ en het opstuurde naar Lemniscaat. Het werd geweigerd, maar hij werd wel uitgenodigd voor een gesprek met de directrice van de uitgeverij [de deze maand op 93-jarige leeftijd overleden Marijke Boele van Hensbroek]. Als hij schrijver wilde worden, zo hield zij hem voor, moest hij eerst zijn verbeelding voeden met boeken, met mooie muziek, in theaters en musea. Hij nam haar advies ter harte en er ging een wereld voor hem open.
Op een vergelijkbare manier, maar toch wezenlijk anders, ging er een wereld open toen hij voor het eerst Charleston Farmhouse binnenstapte, de wereld van de Bloomsbury Groep, een wereld van kunstenaars en schrijvers, van vrijdenkers, pacifisten, feministen. Na Soldaten huilen niet heeft hij nu met April is de wreedste maand een tweede boek over de groep rond Viriginia Woolf en Vanessa Bell geschreven. Stonden in het eerste boek de mannen van de groep centraal, in het tweede boek zijn dat de vrouwen.
Opname: Weesp, 20 november 2013.
Aswoensdag Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 21-12-2018)
"Ze wil dat haar moeder haar ziet, ook al heeft ze zich verstopt. Ze wil gevonden worden." Erik Jan Harmens in gesprek met Hanneke Hendrix over haar derde roman, 'Aswoensdag'.
Automatische profeet Door: Iris en Klaas Koppe
‘Alles wat belangrijk is, is nog altijd gehuld in raadselen, ongeacht wat de wetenschap allemaal heeft gevonden,’ aldus dichter, schilder en programmamaker Hans Verhagen. In zijn werk vergroot hij eerder de raadsels dan dat hij ze oplost. Dat hij als een profetisch dichter wordt gezien, heeft hem geïnspireerd de bundel waarin Moeder is een rover, Draak en Zwarte gaten zijn samengebracht Automatische profeet te noemen. Door de impliciete verwijzing naar ‘automatische piloot’ relativeert hij het tegelijk. Wat hij niet relativeert, is zijn poëzie en de bekroning ervan met de P.C. Hooft-prijs. ‘Een hele goegemeente is ook zo gaan schrijven.’ Zijn poëzie komt niet voort uit andere poëzie, uit het poëtische, maar juist het anti-poëtische, het buiten-poëtische.
Opname: Amsterdam, 13 mei 2009.
Baltische zielen Door: Iris Koppe en Bart Voorsluis (Datum opname: 28-11-2014)
In zijn boeken wil Jan Brokken laten zien dat de werkelijkheid veel gecompliceerder is dan we denken. Nog altijd denken we in hokjes: die is goed geweest, en die fout. Maar mensen kunnen ook uit goede bedoelingen de foute keuzes maken. Zo komen in het verhaal over de familie Von Wrangel in Baltische zielen alle implicaties samen van goed en fout. Als een jongen van die familie zich aansluit bij de nazi’s, doet hij dat omdat hij zijn land wil bevrijden van de Sovjets. Hij is helemaal geen fascist.
Elk familieverhaal in Baltische zielen vertelt een deel van de geschiedenis of van een bevolkingsgroep. Het is een mozaïek die hij heel zorgvuldig, stap voor stap heeft samengesteld. De verhalen die hij heeft gehandhaafd, grijpen hem nog altijd erg aan. Er zit ook veel muziek in Baltische zielen, uiteraard in de verhalen over de componist Arvo Pärt en de violist Gidon Kremer.

Sinds een jaar of tien treedt Brokken vaak op met musici. Dat is begonnen omdat hij na de publicatie van Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (2005) de muziek van de Antillianen ook wilde laten horen. In het huis van de dichter (2008), zijn boek over zijn vriendschap met de Russische meester-pianist Youri Egorov, bracht hem in contact met de pianist Marcel Worms, met wie hij een programma rond Egorov samenstelde. Met Worms en de violiste Ursula Schach brengt hij momenteel een programma met tekst en muziek bij Baltische zielen.
Opname: Overveen, 28 november 204.
Bananenrepubliek Door: Erik Jan Harmens (Datum opname: 04-03-2016)
Erik Jan Harmens sprak in een hotel in Den Haag met Bart Chabot over diens nieuwe dichtbundel Bananenrepubliek. ‘Proza is een hond,’ stelt Chabot. ‘Die kun je roepen, die kun je aaien, dan gaat ie gewoon lekker liggen. Maar de poëzie, zij is een poes. Die kun je wel roepen, verleiden met melk of brokjes, maar ze komt echt pas als ze daar zelf zin in heeft.’
Behoud de begeerte Door: Iris en Klaas Koppe (Datum opname: 11-11-2014)
‘Wat ooit kleinschalig begon in een Leuvense discotheek, groeide in geen tijd uit tot een groots literair productiehuis.’ Dat is te lezen in het juryrapport van de driejaarlijkse G.H. ’s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten die onlangs werd toegekend aan Behoud de Begeerte. Al dertig jaar lang geeft deze organisatie Vlaamse en Nederlandse auteurs een professioneel podium op stijlvol georkestreerde literaire evenementen en tournees. ‘Het is een heel Europees en heel oud standpunt te denken dat literatuur alleen bestaat uit boeken. Literatuur hoort ook de planken, gebracht door de auteurs zelf. Behoud de Begeerte heeft dat heel professioneel uitgebouwd. Het is een soort iTunes van de literatuur,’ aldus Tom Lanoye.

Nog tot en met eind dit jaar is in het Letterenhuis de tentoonstelling Behoud de Begeerte: een literaire geschiedenis 1984-2014 te zien. Nog meer informatie is te vinden in het bijna 500 pagina’s tellende Behoud de Begeerte van Matthijs de Ridder, die beklemtoont dat de geschiedenis van de gelauwerde instelling tegelijk een beeld geeft van wat er in die dertig jaar in de maatschappij is gebeurd. Al die jaren is Luc Coorevits de drijvende kracht achter Behoud de Begeerte. Iris en Klaas Koppe bezochten met hem de tentoonstelling in het Letterenhuis en volgden hem naar de Antwerpse Boekenbeurs, waar ze ook spraken met Tom Lanoye en Herman Brusselmans.

Opname: Antwerpen, 11 november 2014.